Târgu Secuiesc

Despre Târgu Secuiesc

Despre Târgu Secuiesc

Orașul Târgu Secuiesc este orașul cel mai estic al Bazinului Carpatic cu majoritate maghiară, este centrul Scaunului Kézdi. Este un oraș fermecător în valea Râului Negru. Este un oraș maghiar, care păstrează secuimea lui, dintre cei 20 de mii de locuitori 91 % sunt maghiari. Pe terenul orașului s-a aflat o tabără militară romană, care a supravegheat trecătoarea Oituz. Prefixul Kézdi se referă la domiciliul secuilor în secolul al XI-lea, la Saschiz, cum se numește astăzi. Regele Sighismund a declarat localitatea ca loc de târguri, atunci încă cu numele Târgul Turiei. În evul mediu a avut o industrie importantă de bresle. În timpul revoluției din 1848-49 a fost centrul apărării din Trei Scaune, Gábor Áron a turnat în locul aceasta tunurile vestite.

Statuia turnătorului de tunuri se află în centrul orașului din anul 1971. O caracteristică specială a orașului sunt porțile, care formez capătul străzilor din centru. 73 de curți se găsesc și în prezent în oraș. Muzeul de Bresle Incze László este de vizitat în clădirea fostei primării al orașului, aici este de găsit și unica copie al tunului, fabricat de Gábor Áron. Originalul a fost readus în anul 2010 la Sfântu Gheorghe, în Ținutul Secuiesc. Târgu Secuiesc s-a unit cu Kanta în anul 1849, și în 1949 cu Ruseni. În prezent Lunga, Tinoasa și  Săsăuși aparțin orașului. Biserica reformată a fost construită în anul 1783 în locul bisericii din evul mediu.

A fost distrus în incendiul din 1834, reînnoirea a fost finalizată în anul 1838. Centru orașului cu formă de trapez este înconjurat de clădiri din secolul al XVIII-XIX-lea, clădirea primăriei actuale al orașului a fost construită ca trezorerie în anul 1907. Școala grănicerilor secui, școala militară a fost construit între 1817 și 1823 în stil neoclasic.

Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, cizmarilor și al curțiilor, după Orbán Balázs este Parisul ținutului Trei Scaune.